Alles over een luchtkarabijn kopen

Een luchtgeweer is een geweer waarbij een kogel door expansie van een gecomprimeerd gas naar buiten wordt geduwd. Het is dus een ander wapen dan bijvoorbeeld een vuurwapen, waarbij juist druk ontstaat door de ontploffing van een lading explosief materiaal. Denk aan buskruit. Bij een luchtkarabijn kopen gelden natuurlijk een aantal regels. Net als het kopen van een luchtbuks of een ander wapen. In deze blog leggen we alles over een luchtkarabijn kopen uit. Dus waar je rekening mee moet houden en wat er mogelijk is,,

Benieuwd of een luchtkarabijn kopen ook iets voor jou is? Lees dan hieronder verder.

Regels voor het kopen van een luchtkarabijn

Het schieten met een luchtkarabijn kan voor mensen een fantastische bezigheid zijn. Vooral in de zomermaanden wordt er veel gebruik gemaakt van een luchtbuks of een luchtkarabijn. Voor het gebruik van een luchtkarabijn zitten natuurlijk ook een aantal regels aan verbonden. Het is en blijft een geweer, waardoor regels en wetgeving daarbij van belang is. Echter zijn ze niet zo uitgebreid als de meeste mensen denken, maar er zijn wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden.

Om te beginnen is het zo dat er een leeftijd verbonden is aan het kopen van een luchtkarabijn. Zo is de minimum leeftijd 18 jaar. Iedereen die 18 jaar of ouders is mag volgens de wetgeving over een luchtbuks beschikken en deze dus ook gebruiken. Verder zitten er aan de kracht van de luchtbuks geen regels verbonden in Nederland. Echter is er wel een registratie plicht. Zo worden alle luchtbuksen geregistreerd in een register wat de handelaar verplicht is om bij te houden. Naast de leeftijd voor het kopen van een loodjesgeweer is de plaats van gebruik ook van belang.

Zo mag een luchtbuks alleen gebruikt worden op eigen terrein of op een schietbaan. Het gebruik in openbare ruimtes of de openbare weg is echt strikt verboden. Verder zijn er geen regels wat betreft de zichtbaarheid van de luchtbuks. Je kunt in je eigen tuin of op je eigen terrein dus schieten op schietkaartjes. Natuurlijk is het wel belangrijk dat niemand daarbij overlast ervaart. In de bossen gaan schieten met een luchtbuks lijkt heel leuk en spannend, maar dit is dus wel verboden. Houd de luchtbuks daarom in eigen tuin. Ook mag er met de luchtbuks niet geschoten worden op levende organisme. Dus zowel niet op dieren en mensen en dat geldt dus ook voor in eigen achtertuin.

De voortstuwing

Er zijn verschillende technieken om de kogel door middel van luchtdruk met voldoende snelheid naar buiten te duwen. Dat geldt zowel voor luchtpistolen en luchtgeweren. Er bestaan twee verschillende soorten technieken. Dat zijn de veerdruksystemen en de gasdruksystemen. Bij het veerdruksysteem wordt de luchtdruk opgebouwd door een zuiger, die door een veer met hoge snelheid naar voren wordt geduwd in een cilinder. De veer wordt op spanning gebracht door spierkracht te gebruiken. Bij een luchtgeweer die op gasdruk werkt gaat het allemaal net even anders. De luchtdrukgeweren met gasdruk zijn weer onder te verdelen in exemplaren waarbij er een vast of afneembaar gasreservoir zit. Vraag voor de beste optie voor jou bij een erkende wapenhandelaar. Deze kan je op een professionele manier verder helpen en adviseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *