Wat is een windbuks?

Een luchtgeweer, dus ook wel een windbuks genoemd is een geweer waarbij de kogel door expansie van een gecomprimeerd gas naar buiten wordt geduwd. Bij een vuurwapen is het bijvoorbeeld zo dat er een bepaalde druk ontstaat door de ontploffing van een lading explosief materiaal, bijvoorbeeld buskruit. Bij een windbuks heb je dus bijvoorbeeld ook bepaalde toebehoren nodig om de windbuks te kunnen gebruiken.

Graag de belangrijkste informatie weten over een windbuks en het kopen van een windbuks? Lees dan hieronder verder. 

Mag je een windbuks kopen zonder vergunning?

Als je een liefhebber bent vind je het schieten met een luchtbuks fantastisch. Vooral in de zomer vinden veel mensen het een fijne bezigheid. Er zijn wel een aantal regels en wetgevingen verbonden aan een windbuks. Echter wordt er wel vaak gedacht dat deze veel uitgebreider zijn, dan dat ze werkelijk zijn. Uiteraard is er wel een minimumleeftijd verbonden voor het kopen van een windbuks, oftewel luchtbuks. De minimumleeftijd voor het kopen van een windbuks is 18 jaar. 

Voor vuurwapens liggen de regels wel anders dan bij een luchtdrukwapen. Daar is bijvoorbeeld de speciale Wet Wapens en Munitie voor. Daarin staan de regels voor luchtbuksen opgenomen. Voor het kopen van een luchtbuks is dus geen vergunning nodig. Een bewijs van dat je 18 jaar of ouder bent is wel verplicht. 

Waar mag je een luchtbuks gebruiken? 

Naast de minimumleeftijd is de plaats waar een luchtbuks gebruikt wordt ook nog van belang. Zo mag er met een luchtbuks alleen geschoten worden op eigen terrein en op een schietbaan. Openbare locaties of op de openbare weg is dus echt strikt verboden. Verder zijn er geen regels wat betreft de zichtbaarheid van de luchtbuks. Houd uiteraard ook rekening met buren, wanneer je schiet op eigen terrein. 

Een luchtbuks kopen, waar kan dat? 

Een luchtbuks kopen kan bij een wapenhandel onderneming. Bekijk ook of de winkel een fysieke winkel heeft of een online webshop. Vooral als je voor het eerst een windbuks gaat kopen kan het handig zijn om persoonlijk een uitleg te krijgen over een bepaald wapen en dat wapen in het echt te zien en vast te houden. 

Welke soorten luchtbuksen zijn er allemaal?

Luchtbuksen zijn er met diverse krachtbronnen/systemen waarop een luchtbuks werkt. Zo is er perslucht (PCP), Gasram, Co2 en ook met een veersysteem. Ben je een beginnende schutter? Een veersysteem wordt dan aangeraden. Ze zijn relatief onderhoudsvrij en goedkoop. De kernmerken van de andere krachtbronnen zijn: 

– Perslucht; nauwelijks terugslag, erg nauwkeurig en uitermate geschikt voor langere afstanden
– Gasram; geen veertwang (trilling), spant erg makkelijk en soepel en heeft een lange levensduur
– Co2; vertonen uitermate rustig schietgedrag en zijn relatief goedkoop

Welke windbuks nu bij jou past is dus ook iets persoonlijks en heeft er ook mee te maken met hoeveel ervaring je hebt op het gebied van schieten. Ook is het een persoonlijke voorkeur in wat jij prettig vind qua type luchtbuks. De opties hierboven zullen je bijvoorbeeld niet allemaal aanspreken. Het kiezen van een passende windbuks is een proces dat wat tijd kan kosten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *