Draag bij aan de ontwikkeling van kinderen met uitdagende buiten-speeltoestellen

Hutten bouwen, in de plassen stampen, klimmen en klauteren. Stuk voor stuk spelvormen die volgens verschillende onderzoeken allemaal goed zijn voor de ontwikkeling van kinderen. De onderzoeksresultaten beschrijven onder meer hoe de creativiteit van kinderen groeit door buiten te spelen. Ook leren ze van dichtbij hoe waardevol de natuur is en gaan ze beter en soepeler bewegen door het vele lopen en het spelen op buiten-speeltoestellen. Dit is slechts een kleine opsomming van de pluspunten die buitenspelen met zich meebrengt. In dit blog zoomen we in op nog meer factoren die buitenspelen zo belangrijk maken voor de ontwikkeling van opgroeiende kinderen en hoe professionele speeltoestellen in de openbare ruimte, het onderwijs, de kinderopvang, recreatie en horeca daaraan bijdragen.

Motorische ontwikkeling

Kinderen tot vier jaar hebben extra vitamine D nodig voor hun weerstand, een goed gebit en sterke botten. Als je kind buiten speelt, maakt hij of zij meer vitamine D aan door het zonlicht. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat kinderen minder last van verkoudheid hebben als ze buitenspelen. Vanaf het moment dat kinderen kunnen lopen, willen ze overal op klimmen en klauteren. Naarmate ze ouder worden, is er niets spannender dan het bouwen van hutten en buiten verstoppertje spelen met vriendjes en vriendinnetjes. Al deze vormen van spel zijn goed voor de motorische ontwikkeling van kinderen. Spelenderwijs trainen ze hun evenwicht, coördinatie, reactievermogen en uithoudingsvermogen. Ook ontwikkelen ze op deze manier hun spieren en lichamelijke behendigheid.

Zelfvertrouwen stimuleren

Buiten is er veel meer te beleven dan binnen. Op de rand van de zandbak balanceren, een hut van takken bouwen of naar de top van het speelrek klimmen. In een omgeving waar van alles gebeurt,

verlegt je kind zijn grenzen en onderneemt hij of zij zelf dingen. Wanneer kinderen voor het eerst in een boom klimmen of van de hoge glijbaan afgaan, geeft dat een gevoel van overwinning en zelfvertrouwen. Daardoor voelen kinderen zich vrolijker en zekerder. Niet in de laatste plaats betekent buitenspelen andere kinderen ontmoeten. Er ontstaan waardevolle leersituaties doordat interactie met leeftijdsgenootjes plaatsvindt. Kinderen trainen hun sociale vaardigheden door samen te spelen, op hun beurt te wachten en rekening met elkaar te houden.

Ook bedenken zij allerlei activiteiten samen met hun leeftijdsgenootjes. Verder bepalen kinderen buiten vaker zelf wat ze doen. Ook het maken van vrienden en samen zijn met vrienden, zijn voorname redenen waarom kinderen graag buitenspelen.

Ontwerpen in co-creatie met kinderen

Wil je ook bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen door een schoolplein, speeltuin in de openbare ruimte of speeltuin van een recreatiebedrijf in te richten met professionele speeltoestellen? Een gerenommeerde leverancier stelt een assortiment samen vanuit de gedachte dat plezier centraal hoort te staan om kinderen allerlei doelen te laten bereiken. Zo ontstaat op elke plek speelruimte waar kinderen in alle leeftijden vaker en langer plezier beleven. Bij een leverancier van professionele speeltoestellen wordt speelruimte in co-creatie ontworpen en gecreëerd. Natuurlijk zijn daarbij de wensen van de opdrachtgever belangrijk, maar om ze meer te laten buitenspelen wordt ook de kinderen zelf naar hun inbreng gevraagd. Op die manier worden kinderen optimaal verleid om te spelen en zich daarmee goed te ontwikkelen. Uitgebalanceerde speelplekken die netjes worden opgeleverd maken daarbij het verschil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *